Gospodarstvo

Grad Pula kao tradicionalno najrazvijenije gospodarsko središte Istarske županije temelje gospodarskog razvitka započelo je s brodograđevnom industrijom, danas nadaleko poznatom na svjetskom brodograđevnom tržištu (Uljanik d.d.,Tehnomont brodogradilište d.d.).

Proizvodne djelatnosti u Puli su raznovrsne, od proizvodnje cementa (Calucem d.o.o.), proizvodnje stakla (Duran d.d.) do prehrambene industrije (Puljanka-Brionka d.o.o.) i tekstilne industrije (Arena modna kuća d.d.). U Puli su također razvijene i uslužne djelatnosti i to u građevinarstvu (Bina-Istra d.d., Cesta d.o.o., Istarska autocesta d.o.o., Istarske ceste d.o.o. i niz manjih tvrtki: Coden d.o.o., Vintijan d.o.o., Monte Serpo d.o.o., Zanitel d.o.o., Michele d.o.o., Select d.o.o., Štinjan gradnja d.o.o., Nikop d.o.o., Vibribeton d.o.o., Final dekor d.o.o.), turizmu (Arenaturiast d.d., vodeće hotelijersko poduzeće u južnom dijelu Istre sa 5.770 soba u hotelima, apartmanskim naseljima i kampovima) i trgovini (Puljanka d.d., Mercator-h d.o.o., Billa d.o.o., Pevec d.o.o., Getro d.d., Plodine d.d., Merkur d.d., Bricostore d.o.o, Lidl d.o.o., Kaufland k.d.) te prijevozničke usluge (Brioni d.d., Pulapromet d.o.o., Uljanik plovidba d.d., Luka Pula d.o.o., Zračna luka Pula d.d.)

 

U turističkoj djelatnosti grad je Pula u okviru Istre i Hrvatske jedan od najzanimljivijih turističkih gradova. Povoljan zemljopisni položaj, burna povijest i bogatstvo kulturno povijesnih spomenika učinili su Pulu jednom od najprivlačnijih turističkih odredišta na istočnom dijelu Jadrana. Danas grad raspolaže sa suvremenom osnovom za prihvat i ugošćavanje domaćih i inozemnih gostiju: desetak hotela, dva kampa, nekoliko turističko-apartmanskih naselja i dvije marine.
U akvatoriju južnoga dijela pulske luke djeluje Slobodna zona luke Pula na kopnenom i morskom dijelu. U zoni posluje 19 korisnika i to pretežito u proizvodnim djelatnostima. Osnivač i upravljač Slobodne zone je Lučka uprava Pula.

Prema podacima baze podataka HGK-a za 2009. godinu u Puli bilo je registrirano 2.171 trgovačkih društava. Ostvaren prihod trgovačkih društava u 2009. godini iznosio je 8.458.038.371 kunu. Najviše trgovačkih društava  bilo je registrirano za trgovinu na veliko i malo i to 499 tvrtki, građevinskih tvrtki bilo je 431, a stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti bilo je 342. Najviše zaposlenih bilo je u prerađivačkoj industriji i to 5.360  u 226 tvrtki, slijedi 2.346 zaposlenih u trgovini na veliko i malo, 1.537 zaposlenih u građevinarstvu i 1.412 zaposlenih u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.


Daljnje informacije:

HGK-ŽUPANIJSKA KOMORA PULA
www.hgk.hr

Gospodarstvo Pule (.doc)

Nova usluga grada Pule za sve građane - interaktivna vizualizacija gradskog proračuna.

Više

nema novosti u popisu.