Novosti

Pula i Istra uputile Europi snažnu poruku protiv militarizacije granica

19/12/15 

Danas se po prvi puta u povijesti Europe odigrala prijateljska odbojkaška utakmica preko žilet-žice na granici između Hrvatske i Slovenije u Istri. Grad Pula, kao kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020., ovom se akcijom pridružio velikom prosvjedu protiv postavljanja žice na granicama u Istri i diljem Starog kontinenta, kako bi u ime cijele Europe pokazao da se protiv militarizacije može boriti igrom, kreativnošću i nenasiljem.

„Oštro osuđujemo ovaj čin koji onemogućuje život u zajedništvu, suživotu i toleranciji. Pula je apsurd militarizacije prepoznala i prije nego što je krenulo ograđivanje granica budući da je upravo s temom Demilitarizacije pristupila natječaju za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, čiji je i finalist. Kroz taj projekt želimo pokazati da se svi problemi mogu riješiti suradnjom, kreativnošću, a naposljetku i igrom, zbog čega smo se danas i okupili ovdje u velikom broju“, istaknula je pročelnica Ureda za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

Prijateljska odbojkaška utakmica odigrala se s ciljem da se uklone žice na graničnim prijelazima Lucija – Brezovica i Dragonja – Kaštel u Istri. Okupljanje na graničnom prijelazu Dragonja – Kaštel pretvorilo se u dugačku povorku, a jedan je segment činila upravo akcija koju je Grad Pula pokrenuo kako bi pokazali da se upravo sportom i humanim idejama čitavoj Europi može prenijeti poruka o važnosti širenja ideja mira i tolerancije.

Akciji se pridružio i hrvatski olimpijski pobjednik u streljaštvu Giovanni Cernogoraz, osvajač zlatne medalje u disciplini trap na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a u utakmici su sudjelovali odbojkaši iz Umaga, treneri Edi Forza i Dragan Salapura, kao i veliki broj drugih hrvatskih i slovenskih sportaša, kulturnjaka i građana.

Važnost rušenja granica i sprječavanje podizanja novih ograda prepoznali su i brojni istarski kulturnjaci, poput Magdalene Vodopije, Daria Marušića i Milana Rakovca, koji je čitao poeziju kojom je htio poručiti kako ne žele žice koje će ih razdvajati od susjeda i prijatelja.

Svojim su primjerom Pula i Istra pokazale kako je moguć suživot u pograničnim područjima te da bilo koji oblik represije, pa tako i ovaj kojega simbolizira žica, nije dobrodošao na istarskom poluotoku.Nova usluga grada Pule za sve građane - interaktivna vizualizacija gradskog proračuna.

Više

nema novosti u popisu.