Novosti

Održan međunarodni simpozij o podučavanju japanskoga jezika i kulture u jugoistočnoj Europi

13/01/17 

Danas je u svečanoj dvorani "Tone Peruško" na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održan međunarodni simpozij o podučavanju japanskoga jezika i kulture u jugoistočnoj Europi. Skup je organiziran povodom novoosnovanog preddiplomskog sveučilišnog studija japanskoga jezika i kulture na Sveučilištu u jesen 2015. godine i s ciljem pokretanja šire suradnje s stručnjacima u regiji.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci u svom je govoru pozdravila okupljene uzvanike i studente japanologije zahvalivši se svima koji su sudjelovali i vrijedno radili na organizaciji projekta. "Kada sveučilšte pokrene ovako vrijedan lingvistički studij, a samo godinu dana nakon svoga početka i organizira međunarodni skup, to jasno pokazuje i kako takvo sveučilište ima i razvojnu viziju i izrazitu ambiciju." - kazala je Puh Belci istaknuvši i kako je Grad Pula pobratim japanskog grada Hekinena s kojim njeguje sadašnje i potiče buduće dobre odnose.

Zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko pozdravila je okupljene te im je kazala kako joj je izrazito drago što je prisutna na simfoniju koji je svojim vrijednim trudom i radom organizirao Filozofski fakultet u Puli.

Nj.E. veleposlanik Japana u Hrvatskoj Keiji Takigachi kazao je kako mu je velika čast sudjelovati na međunarodnom skupu čija je tema promocija i unaprjeđenje učenja japanskog jezika. "Od srca se zahvaljujem svim ljudima koji su uspješno radili na organizaciji ovog divnog projekta koji će u mnogočemu još više približiti dvije prijateljske države, Hrvatsku i Japan." - poručio je Takigachi.

Dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić izrazila je nadu kako će ovaj simfonij postati tradicijski te je istaknula kako će studij japanologije, koji osim lingivističkog obrazovanja nudi nova znanja i o japanskoj kulturi, svakako još napredovati u godinama pred nama.

Studij japanologije organiziran je kao jednopredmetni ili dvopredmetni program u kombinaciji s ostalim studijskim programima i izvodi se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli. Novoosnovani studij dobio je veliku potporu Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj, Grada Pule, Grada Hekinana, pobratima Grada Pule, Istarske županije, Turističke zajednice Istarske županije te drugih organizacija.

 Nova usluga grada Pule za sve građane - interaktivna vizualizacija gradskog proračuna.

Više

nema novosti u popisu.