Novosti

Potpisan ugovor za nabavku novih autobusa na prirodni plin

16/11/16 

Gradonačelnik Pule Boris Miletić i direktor trgovačkog društva Pulapromet Igor Škatar danas su s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali ugovor o kreditu za nabavku novih gradskih autobusa vrijedan 5 milijuna eura.

„Potpisivanjem ugovora te nabavkom 20 novih i suvremeno opremljenih autobusa na prirodni plin nastavljamo s modernizacijom našeg javnog gradskog prijevoza te podizanjem kvalitete usluga prijevoza za sve naše građane“ istaknuo je gradonačelnik nadodavši kako će se ovom investicijom znatno smanjiti i emisija ispušnih plinova, za što se i Grad Pula kao supotpisnik Povelje na razini Europske unije do 2020. godine obvezao činiti. „Pula je ekološki osviješten grad koji se svakim danom sve više okreće ekološki prihvatljivim izvorima energije, od izgradnje sustava prirodnog plina do uspostave punionice za električna vozila“ zaključio je Miletić.

Zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora nije krio ni direktor Pulaprometa, Igor Škatar, koji je dodao da će zahvaljujući obnovljenom voznom parku, Pulapromet moći lakše odgovoriti na izazove koje donosi sustav javnog gradskog prijevoza. „Novi autobusi uz to što će trošiti znatno manje goriva u odnosu na postojeće, pridonijet će i smanjenju buke u gradu, a putnicima će pružiti jedan sigurniji i udobniji prijevoz“ pojasnio je Škatar.

Ispred EBRD-a potpisivanju u Komunalnoj palači nazočila je zamjenica direktorice za sektor infrastrukture Lin O'Grady koja je kazala kako ovaj kredit potvrđuje čvrstu namjeru EBRD-a da nastavi poticati hrvatske gradove kako bi se oni prilagodili tržišnim normama i EU regulativama. „U potpunosti podržavamo kompaniju u njenim nastojanjima uvođenja održivih transportnih rješenja te samim time i unaprjeđenja operativne učinkovitosti kao i boljeg utjecaja na okoliš” nadodala je O'Grady.

Na riječi O'Grady nadovezala se direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić koja je izjavila da se ovime nastavlja uspješna suradnja s Pulaprometom i s gradom Pulom. „Ulaganjem u nove autobuse korisnicima javnog gradskog prijevoza osigurat će se pouzdanija i kvalitetnija usluga i smanjiti negativni utjecaji na okoliš što će dodatno pridonijeti pozicioniranju grada Pule kao vodeće turističke destinacije u Istarskoj županiji. Nadamo se da ćemo razviti još sličnih projekata s drugim gradovima u Hrvatskoj“ istaknula je Jelušić Kašić.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz to što će kreditom financirati modernizaciju gradskog prijevoza, ovo ulaganje dodatno će podržati s 410.000 eura u vidu nepovratnih sredstava namijenjenih za tehničku suradnju na pripremi i provođenju projekta. Bespovratna sredstva tehničke pomoći bit će korištena za izradu održivog plana urbanog razvoja grada Pule (SUMP) i podršku Pulaprometu d.o.o. u implementaciji projekta te unapređenju operativnog i financijskog poslovanja. EBRD u Hrvatskoj djeluje od 1994. godine te je do danas uložila preko 3,57 milijardi eura u 190 projekata. Banka svojim djelatnostima pokriva gotovo sva područja gospodarstva, s posebnim naglaskom na infrastrukturu, poduzetništvo, financijske institucije i energetiku.Nova usluga grada Pule za sve građane - interaktivna vizualizacija gradskog proračuna.

Više

nema novosti u popisu.