Pula dobila svog prvog Dječjeg gradonačelnika

20. studenog 2012. u gradskoj vijećnici pulske Komunalne palače konstituirano  je Dječje gradsko vijeće Grada Pule. Na njihovoj prvoj sjednici, kroz dva biračka kruga, izabran je prvi pulski dječji gradonačelnik Mario Tomašić dok je za njegovu zamjenicu izabrana Marina Jurić.

Dvanaestogodišnji Mario Tomašić, učenik 7. razreda OŠ Tone Peruško, pobijedio je s devet glasova, a njegova zamjenica Marina, učenica 8. razreda OŠ Šijana dobila je osam glasova. Dječje gradsko vijeće konstituirano je radi uključivanja djece u proces odlučivanja gradskih vlasti o temama bitnim za život mladih u gradu Puli, a sastoji se od po dva predstavnika svake osnovne škole na području Pule. Ovim činom je obilježen Međunarodni dan prava djeteta, a Pula je potvrdila i status Grada Prijatelja djece. Novoizabrani dječji gradonačelnik zahvalio je vijećnicima i poručio da će opravdati njihovo povjerenje.

Nakon konstituirajuće sjednice, osnovnoškolcima su se pridružili i predstavnici gradske vlasti gradonačelnik Pule Boris Miletić, njegova zamjenica Vera Radolović, predsjednik gradskog vijeća Denis Martinčić i pročelnik UO za društvene djelatnosti Erik Lukšić. Predsjednica Društva Naša djeca Ileana Zahtila Blašković prenijela je odraslima rezultate glasovanja te istaknula kako je pulsko vijeće 27. dječje Gradsko vijeće u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Boris Miletić pozdravio je prisutne i čestitao novoizabranim kolegama na pobjedi. Naglasio je kako se u gradskoj vijećnici donose najvažnije odluke o prosperitetu grada te je pozvao sve vijećnike da se služe snagom argumenta u odlučivanju i davanju konstruktivnih prijedloga za podizanje kvalitete života mladih u Puli. Zamjenica gradonačelnika Vera Radolović poželjela im je uspješan rad i poručila da je ovo izvrsna prilika za učenje kako bi jednog dana mogli zauzeti vodeće položaje u gradskoj vlasti.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Denis Martinčić istaknuo je kako se raduje budućoj suradnji i izrazio nadu da će vijeće ispuniti sve ciljeve navedene u njihovom Statutu, dok je Erik Lukšić napomenuo kako na mladima svijet ostaje, a da ovom vijeću ostaje Pula.

Sjednica je zaključena kratkom prezentacijom o pravima i uključivanju djece u proces odlučivanja koju su održali dječji gradonačelnik i zamjenica, a na kraju su i odraslim vijećnicima uručene prigodne mape sa statutom Dječjeg gradskog vijeća i službenim logom koji su osmislili sami maleni vijećnici.

Predstavnici Dječjeg Gradskog vijeća posjetili NP Brijuni

U organizaciji Grada Pule, TZ Grada Pule i društva Naša djeca Pula, a zahvaljujući ponajviše susretljivosti Nacionalnog parka Brijuni, u subotu, 24. studenog 2012. predstavnici nedavno oformljenog Dječjeg Gradskog vijeća Grada Pule posjetili su Brijunsko otočje.

Vožnja vlakićem u pratnji turističkog vodiča omogućila nam je da se upoznamo sa znamenitostima na otočju, ali i bogatom poviješću otočja Brijuni. Imali smo mogućnost vidjeti mnogobrojne četveronožne stanovnike otoka kojima smo se posebno obradovali i s kojima smo se i fotografirali.

Posjetili smo i tamošnju crkvicu, a nakon kraćeg odmora, obišli smo muzej prepariranih životinja i foto izložbu Josipa Broza Tita. Prije samog povratka na brod za Fažanu „porazgovarali“ smo sa starim stanovnikom Brijuna papigom Koki koji nas je počastio sa nekoliko rečenica, ali ono u čemu smo posebno uživali bilo je poziranje za foto aparate.

U ime svih članova Dječjeg gradskog vijeća grada Pule i članova Dječjeg foruma koristim ovu prigodu i zahvaljujem se svima koji su nam omogućili boravak na Brijunima, a posebno ljubaznom osoblju Nacionalnog parka Brijuni.

dječji Gradonačelnik Grada Pule

Mario Tomašić

Školarci prvi iskušali led klizališta na Verudeli

6. prosinca 2012. na terenima Sportskog centra „Tivoli“ na Verudeli otvoreno je pulsko klizalište kojim je Grad Pula, potaknut nezaboravnim iskustvom hokejaškog spektakla nedavno održanog u Areni, svojim sugrađanima ponovno omogućio uživanje u zimskim radostima. Svjesni kako najveću radost klizanje predstavlja upravo najmlađima, u Gradu Puli su, u suradnji s javnom ustanovom Pula Sport, dodatno odlučili besplatnim klizanjem počastiti sve polaznike vrtića i osnovnih škola u Puli.

 Klizalište je otvorio pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je, u društvu s pročelnikom Ureda Grada Aleksandar Matić i pročelnikom UO za društvene djelatnosti Erikom Lukšićem, prisutnim osnovnoškolcima u kratkom govoru poručio da se toplo obuku i zabave.

Klizalište su prvi ispunili školarci iz OŠ Tone Peruško predvođeni nedavno izabranim dječjim gradonačelnikom Pule Mariom Tomašićem, koji se također obratio svojim školskim kolegama, zaželjevši im pregršt veselja na ledenoj podlozi. Nakon pozdravnih govora, najmlađi pulski hokejaši predstavili su svoje vještine i održali kratku revijalnu utakmicu.

Klizalište ostaje otvoreno do 28. veljače, a građani će imati priliku klizati od ponedjeljka do četvrtka u terminu od 10,00 do 22,00 sata, a od petka do nedjelje i praznicima od 10,00 do 01,00 sat ujutro. Cijena ulaznica jest 5 kuna od ponedjeljka do četvrtka, a od petka do nedjelje ulazak u klizačku arenu iznosi 15 kuna, dok je iznajmljivanje klizaljki 10 kuna. U ponudi je i obiteljska ulaznica po cijeni od 50 kuna koja uključuje najam klizaljki i ulaznice za 2 odraslih i 2 djece. U neposrednoj blizini samog prostora klizališta nalazi se i caffe bar gdje se posjetitelji mogu ugrijati toplim napitkom uz bogat zabavni program i glazbu uživo.

Tomašić utvrdio plan rada DV za 2013. s predstavnicima gradske uprave

Novopečeni dječji gradonačelnik Pule Mario Tomašić ušao je radno u 2013. godinu. Osim povratka u školske klupe  na drugo polugodište školske godine 2012./2013., 18. siječnja u prostorijama UO za društvene djelatnosti Grada Pule malog gradonačelnika i ravnatelja OŠ Tone Peruško Kristijana Cinkopana primili su pročelnik Erik Lukšić i njegova pomoćnica Elena Puh-Belci kako bi utvrdili buduće planirane aktivnosti Dječjeg gradskog vijeća za ovu godinu.

Održana druga sjednica pulskog Dječjeg gradskog vijeća

U prostorijama Dječjeg kreativnog centra dana 11. veljače 2013. godine održana je 2. sjednica I. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule, na kojoj je Pomoćnica pročelnika Upravnog odjela društvenih djelatnosti Elena Puh Belci informirala vijećnike o Proračunu Grada Pule za 2013. godinu i o Programu javnih potreba društvenih djelatnosti Grada Pule za 2013. godinu. Objasnila je malim vijećnicima što je proračun i kako se donosi te istaknula kako su njihovi prijedlozi važni s obzirom da je Grad Pula spreman u svom proračunu usvojiti dječje prijedloge sa ciljem kvalitetnijeg i ljepšeg života djece u Puli. Naglasila je kako su u novom proračunu, kada su u pitanju djeca, zadržani svi dosadašnji standardi, kao i informaciju da su za aktivnosti Dječjeg gradskog vijeća unutar programa „Grad Pula – prijatelj djece“ po prvi put osigurana namjenska sredstva na posebnoj proračunskoj stavci za realizaciju projekata i aktivnosti.

Također je obavijestila vijećnike o otvaranju informativnog prostora na službenim web stranicama Grada Pule www.pula.hr/uprava/uprava/gradsko-vijece/djecje-gradsko-vijece/ na kojim se nalaze sve informacije o formiranju dječjeg gradskog vijeća i o njihovim aktivnostima. Na istoj će se službenoj web stranici otvoriti mogućnost – link koji će voditi do posebne web stranice koju će oni sami kreirati uz stručno vodstvo prof. informatike OŠ Kaštanjer. Nakon kraćeg razgovora o potrebi navedenih web stranica, formirana je radna skupina za web stranicu iz redova dječjih vijećnika koja će pristupiti izradi, a nakon toga će i informirati i prezentirati o tome sve vijećnike na sljedećoj sjednici.

Prema dnevnom redu raspravljalo se i Planu i programu Dječjeg gradskog vijeća za 2013. godinu i izbora glavnog projekta ovog saziva. Nakon rasprave o mogućim projektima, utvrđena je potreba o podizanju svijesti djece i mladih o čuvanju dječjih parkova i igrališta. Formirana je radna skupina za izradu projekta koja će se ponovno sastati i osmisliti slogan, tijek projekta i metodologiju za realizaciju navedenog programa koji će imati za cilj razvoj svijesti među djecom o neprihvatljivom ponašanju, vandalizmu u dječjim parkovima i na igralištima. Iz mnoštvo ideja najznačajnije su izrada spota i objava natječaja za izradu plakata.

Na kraju sjednice prisutne je Paola Šimunović upoznala sa objavom Natječaja za najoriginalniji projekt dječjeg vijeća Hrvatske koju je objavio Savez društva naša djeca. Podijeljeni su materijali za uspješno planiranje, promišljanje i pisanje projekata, kako bi na sljedećoj sjednici vijećnici donijeli odluku o prijavi na natječaj.

Pulsko dječje gradsko vijeće o pravima djece u Hrvatskoj

U ponedjeljak 04.03.2013. godine  održana je treća sjednica I. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule sa ciljem aktivnog uključivanja Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule u izradu Nacionalnog strateškog dokumenta za zaštitu i promicanje prava djece u RH u razdoblju od 2013. – 2020. godine kojeg će provoditi Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Ovo je ministarstvo 13.02.2013. donijelo Odluku o osnivanju Radne skupine za izradu navedenog dokumenta čija je svrha unaprjeđenje kvalitete života djece u Republici Hrvatskoj te usklađivanje sa strateškim dokumentima Vijeća Europe, Europske Unije i Izvješćem po Konvenciji UN o pravima djece. U radnu skupinu uključen je i Savez društava Naša djeca Hrvatske te je pozvan dati svoj prilog u izradi dokumenta jer su se kod njegovog kreiranja željela čuti i dječja mišljenja.

Članovi Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule i Dječjeg Foruma na sjednici u ponedjeljak odgovorili su na anketna pitanja koja se odnose na pravo djeteta na zdravlje, pravo djeteta na obrazovanje, pravo djeteta na slobodno vrijeme i pravo djece na posebnu zaštitu i skrb koja će se kasnije uvažiti i ugraditi u ovaj strateški važan dokument.

Projekt pulskog Dječjeg vijeća najbolji u Hrvatskoj

Projekt Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule „Pulska igrališta i parkovi – naši prostori druženja i igre“ dobitnik je nagrade Naj-projekt Dječjih vijeća Hrvatske, čije se proglašenje održalo u subotu 20. travnja 2013. godine u Rovinju prilikom 9. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske. Dječje gradsko vijeće Grada Pule na Susretu sudjeluje prvi put, a već je njihov prvi projekt dobio veliko priznanje, zbog čega su njegovi predstavnici Mario Tomašić, Marina Jurić i Sara Žulj bili neizmjerno sretni i ponosni.

Projekt „Pulska igrališta i parkovi – naši prostori druženja i igre“ nastao je kao inicijativa malih vijećnika za rješavanjem problema konstantnog uništavanja parkova i igrališta, zbog kojeg djeca i mladi, ali i ostali građani i gosti Pule, nemaju prikladan prostor za igru i boravak. Projekt traje od veljače do prosinca ove godine, a u sklopu njega animirat će se i mlade i starije na veću pažnju i brigu za pulske parkove. Tako će se članovi Dječjeg vijeća odlučiti za jedan park ili igralište i predložiti njegovo uređenje, a ujedno će se i raspisati i natječaj u svim pulskim osnovnim školama za osmišljavanje najboljih poruka o poželjnim ponašanjima u parkovima i igralištima. Kako bi se senzibilizirala šira javnost, izradit će se i video i radijski spotovi koji će upozoriti na problem uništavanja i nepravilnog korištenja parkova i igrališta.

Prateći svjetski trend razvoja modela i projekata koji potiču i razvijaju aktivno sudjelovanje djece, zadnjih 10-ak godina neke udruge i institucije u Hrvatskoj inicirale su i provode projekte i programe u prilog aktivnog sudjelovanja mladih u ostvarivanju prava i potreba djece i jače uloge djece i mladih u lokalnoj zajednici i šire. Dječja vijeća osnivaju se od 2000. godine u Hrvatskoj, a njihova je namjera poticanje i razvoj aktivnog sudjelovanja djece i mladih u lokalnoj zajednici i šire.

 

Krajem 2011. godine Grad Pula dobio je počasno priznanje i status „Grad prijatelj djece“, najviše društveno priznaje svima onima koji su zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece. Dobiveno priznanje bio je poticaj za daljnji rad pa je tako Gradsko vijeće 23. veljače 2012. godine donijelo Odluku o prihvaćanju projekta „Dječje gradsko vijeće“ Grada Pule, a 20. studenog 2012. u gradskoj vijećnici pulske Komunalne palače konstituirano je Dječje gradsko vijeće Grada Pule. Na njihovoj prvoj sjednici, izabran je prvi pulski dječji gradonačelnik Mario Tomašić dok je za njegovu zamjenicu izabrana Marina Jurić. Dječje gradsko vijeće čine po dva (2) predstavnika svake osnovne škole na području Grada Pule što ukupno čini 22 vijećnika

Trenutno u Hrvatskoj djeluje 28 aktivnih Dječjih vijeća u Hrvatskoj u ovim gradovima i općinama (Čakovec, Čazma, Donji Miholjac, Dubrovnik, Grubišno Polje, Koprivnica, Krapina, Križ, Kutina, Mali Lošinj, Nova Gradiška, Ogulin, Omiš, Opatija, Osijek, Pleternica, Požega, Prelog, Pula, Rovinj, Slavonski Brod, Sisak, Šibenik, Tuhelj, Varaždin, Varaždinske Toplice, Velika Gorica i Zabok).

Susret u Rovinju održan je u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Grada Rovinja, a uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih u okviru projekta “Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici – osnaživanje djece u Dječjim vijećima”.

Članovi DGV-a snimili spot s Pulskom filmskom tvornicom

U sklopu projekta „Pulska igrališta i parkovi – naši prostori druženja i igre“ dana 24. i 25. travnja na raznim lokacijama u Gradu odvijalo se snimanje kadrova za spotove koji će poslužiti kako bi se putem medija upoznalo i upozorilo na problem uništavanja i nepravilnog korištenja parkova i igrališta. Članovi DGV-a uz pomoć Pulske filmske tvornice osmislili su scenarije te su zajedno s mladim glumcima iz Istarskog narodnog kazališta i Teatra Naranča glumili u različitim scenama koje će se pretvoriti u zaokruženi ciklus video spotova.

Prva serija spotova odnosi se na prevenciju neprihvatljivog ponašanja na javnim zelenim površinama te u parkovima s osnovnom tezom “ne činiš to sebi, pa nemoj niti ovom gradu”. Različiti pojedinci izmjenjivali su se na klupi u statičnom kadru. Prva lokacija na kojoj se snimalo bio je park Franje Josipa I., druga lokacija bio je park Petra Krešimira IV., a treća lokacija na kojoj se snimalo bio je park Grada Graza. Djeca su posebno uživala jer su se neki po prvi put našli u ulozi glumaca, a atmosfera na snimanju bila je vesela i zabavna.

Drugi dan snimanje se odvijalo u parku Monte Zaro. Uz DGV-ovce te već spomenute mlade glumce snimanju su se pridružila i djeca iz Osnovne škole Centar. Druga serija spotova odnosi se na promociju parkova i dječjih igrališta kao mjesta druženja, tolerancije i igre. Djeca su svojim tijelima formirala dvije stilizirane figure koje se dodaju loptom.

Predstavljen projekt „Dijete u galeriji“

U sklopu programa Dana Grada Pule, u petak 3. svibnja 2013. članovi Dječjeg gradskog vijeća grada Pule imali su priliku u Galeriji Luka iz prve ruke upoznati se s radovima likovnih umjetnika i procesom nastajanja umjetničkih dijela. Projekt pod nazivom „Dijete u Galeriji“ pokrenulo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre s ciljem približavanja djela suvremene likovne prakse djeci. Glavni cilj projekta je približiti umjetnost djeci i potaknuti spontani odlazak roditelja i djece u galerije. Još jedan cilj HDLU-a Istre bio je da projekt postane primjer dobre prakse u cijeloj Hrvatskoj i uđe u kurikulume svih osnovnih škola. Pojedine pulske osnovne škole su već započele taj proces i vrlo su aktivno uključene u ovaj projekt.

Djeca su kroz zajedničku igru na temu „Spašavanje ugrožene gljive˝ učila o likovnosti s gostom galerije, likovnim umjetnikom Denisom Kraškovićem, koji se upravo ovih dana predstavlja sa svojom velikom samostalnom izložbom „Čovjek, životinja, biljka“. Jedna grupa je posjetila ateljee članova HDLU-a Istre u Puli gdje su djeca imala priliku vidjeti autore u njihovom ambijentu, s radovima u različitim fazama nastajanja, također su imali priliku postavljati pitanja i sami iskušati različite likovne tehnike.

Ideja o projektu nastala je po uzoru na praksu u zapadnoj Europi, pogotovo Englesku gdje je uobičajeno da djeca odlaze sa roditeljima u galerije. Praktički se može reći da je projekt „Dijete u galeriji“ započeo prošle godine kroz volonterske pilot inicijative, gdje su se s jedne strane analizirale mogućnosti i interesi u zajednici, ali i vlastiti resursi HDLU Istre za provođenje takvog projekta. Do sada je omogućeno da preko 280 osnovnoškolske djece i 15 studenata vide vrlo kvalitetne izložbe, susretnu se s autorima, te kroz razgovore i diskusije ponešto i nauče. Omogućeno im je da i kroz likovne radionice izraze svoja razmišljanja i doživljaj boravka u dodiru s umjetnošću.

HDLU Istre je za ovaj projekt dobio ključnu podršku Grada Pule u sklopu projekta „Grad Pula - prijatelj djece“, Minstarstva kulture Republike Hrvatske, kao i odjela za kulturu i odjela za zdravstvo Istarske županije. U projekt su bili uključeni razrednici i ravnatelji osnovnih škola iz Pule i Istre, suradnici i partneri na projektu Monte Librić i Pulska Filmska Tvornica. Dok su u dosadašnjoj fazi projekta ˝Dijete u galeriji˝ sudjelovali umjetnici: Korana Lukić Šuran, Pino Ivančiću, Iva Fonović, Robert Pauletta, Davor Kliman, Andi Pekica, Fulvio Juričić i Denis Krašković. Organizatori su Grad Pula i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre.

Zamjenica pulskog gradonačelnika primila članove Dječjeg gradskog vijeća (kopija 1)

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci primila je danas u prostorijama Komunalne palače članove Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg gradonačelnika Maria Tomašića.

Zamjenica gradonačelnika upoznala se s aktivnostima Dječjeg gradskog vijeća koje je u godinu dana, od formiranja do danas, provelo niz zanimljivih i korisnih aktivnosti. Podsjetili su kako je njihov projekt „Pulska igrališta i parkovi – naši prostori druženja i igre“ nastao kao inicijativa malih vijećnika za rješavanjem problema konstantnog uništavanja parkova i igrališta, zbog kojeg djeca i mladi, ali i ostali građani i gosti Pule, nemaju prikladan prostor za igru i boravak. Formirali su radnu skupinu, osmislili slogan, utvrdili tijek projekta i metodologiju za realizaciju navedenog programa s ciljem razvoja svijesti među djecom o neprihvatljivom ponašanju, vandalizmu u dječjim parkovima i na igralištima. Nakon toga izradili su spot i izradili plakate, a upravo je taj projekt osvojio nagradu Naj-projekt Dječjih vijeća Hrvatske.

Zamjenica gradonačelnika zahvalila je svim članovima na trudu i naporima koje ulažu kako bi Pulu učinili još ljepšim mjestom za život izrazivši nadu da će se dobra suradnja nastaviti i u godinama koja dolaze.

Održana prva humanitarna čajanka Dječjeg gradskog vijeća

Na inicijativu Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule i uz podršku Grada i Društva naša djeca u subotu je u Klubu Uljanik organizirana prva čajanka namijenjena učenicima sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola. Čajanka je bila humanitarnog karaktera, a cijena ulaznice iznosila je simboličnih pet kuna. Prikupljeno je 1.966,00 kuna a sredstva namijenjena su za kupnju knjiga, ekskurziju ili druge neophodne stvari za učenike čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja. Svoju podršku čajanci u ime Grada Pule dale su zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

Na samoj čajanci prisustvovalo je 375 učenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola te članovi Dječjeg gradskog vijeća na čelu s dječjim gradonačelnikom Mariom Tomašićem. „Ovo je prva, i probna, čajanka. Nadam da će ih u narednom periodu biti još“, rekao nam je Mario Tomašić. 

Za bogat program koji je trajao od 19.00 do 22.00 sata pobrinula se plesna skupina AB Original. Na čajanci se nisu točila alkoholna pića, već samo sokovi, a pušenje je bilo strogo zabranjeno.

Humanitarna donacija Dječjeg gradskog vijeća

Na inicijativu članova Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule održana je Prva humanitarna čajanka putem koje su prikupljena sredstva za nabavu potrebitog didaktičkog materijala pulskoj Školi za odgoj i obrazovanje. Donijevši šest zvučnih lopti i svjetleće led kazete, predstavnici Dječjeg gradskog vijeća, Niko Vujić, Tia Lena Hinić i Katarina Jurić razveselili su jučer učenike kojima je namijenjena, a to su prvenstveno slijepi te učenici s bitnim oštećenjem vidnog polja. Donaciji su prisustvovale predstavnice Grada Pule koji konstantno podupire rad ove škole, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

Uz donaciju koja će ovim učenicima znatno olakšati komunikaciju te orijentaciju u prostoru, zapravo je najznačajnije što su učenici, odnosno vijećnici Dječjeg gradskog vijeća prepoznali potrebe svojih vršnjaka s teškoćama u razvoju. Pokazali su humanost na djelu, i slobodno mogu poslužiti kao primjer ostalim gradovima sa statusom "Grad - prijatelj djece", rekla je ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje, Gordana Hosni Hrvatin.

Prilikom primopredaje, predstavnici DGV-a koji su pristigli u pratnji voditeljice Ileane Zahtila Blašković, izrazili su zadovoljstvo što su uspjeli barem malo pomoći učenicima ove škole, ali pritom i najavili kako će s ovakvim humanitarnim akcijama nastaviti. Planiraju uskoro organizirati drugu čajanku, čiji će prihod biti namijenjen za kupnju hrane terapijskom psu škole, dvogodišnjem labradoru Cezaru.

Na 2. humanitarnoj čajanci prikupljena su sredstva za terapijskog psa

Na drugoj  po redu humanitarnoj čajanci, koja je održana ovog vikenda na inicijativu Dječjeg gradskog vijeća, prodano je preko 360 ulaznica. Kupnjom ulaznice simboličnog iznosa od pet kuna, učenici sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola sudjelovali su u prikupljanju sredstava   za hranu za terapijskog psa koji pomaže socijalizaciji djece s posebnim potrebama. Pas Cezar boravi u Školi za odgoj i obrazovanje u sklopu programa „Uključivanje terapijskog psa u odgojno-obrazovne procese kod djece s teškoćama u razvoju“.

Čajanku je organiziralo pulsko Društvo naša djeca uz potporu Grada, a klub Uljanik je prostor ustupio besplatno. Glazbu je mladima sve do 22.00 sata puštao DJ Milisav iz AB Originala, a umjesto alkoholnih pića točio se sok.

„Opći dojam je da su djeca, kao i njihovi roditelji, izuzetno zadovoljni čajankom“ - kazala je voditeljica Dječjeg gradskog vijeća  Ileana Zahtila Blašković te nadodala kako se nada da će idućeg puta odaziv biti nešto veći. Čajanci je prisustvovala i pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović koja je istaknula kako je Gradu na prvome mjestu bilo da se djeca zabave u sigurnom okruženju, bez konzumacija alkohola i cigareta.

Na Humanitarnoj čajanci prikupljena sredstva za predstavu Pinokio

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna protekle subote u disco klubu Uljanik održana je treća po redu Humanitarna čajanka za učenike 7. i 8. razreda pulskih osnovnih škola. Mladi su pokazali znatan interes za Humanitarnu čajanku što je dokaz da Grad Pula osluškuje želje svojih najmlađih sugrađana i kroz ovakve i slične aktivnosti djeluje u smjeru njihova ostvarenja. Na čajanci se okupilo preko pet stotina učenika koji su kupnjom ulaznice sudjelovali u humanitarnoj akciji i prikupili 2.620,00 kuna.

Na inicijativu članova Dječjeg gradskog vijeća prikupljena sredstva bit će donirana Udruzi djece i mladih oštećena sluha (UDMOSI) za podmirenje troškova predstave Pinokio koja je izvedena uoči Dječjeg tjedna. Posebnost predstave je upravo u njenoj izvedbi na znakovnom jeziku. Predstavu su osim članova UDMOSI-a gledali i članovi Dječjeg gradskog vijeća te se na taj način još jednom pokazalo da među djecom vladaju vrijednosti jednakosti i poštivanja bez obzira na razlike.

Ovoga je puta za glazbu bio zadužen DJ Marino iz Meta medije, a učenici su se zabavljali u sigurnom okruženju, bez konzumacije alkohola i cigareta. Humanitarna čajanka organizirana je od strane Društva naša djeca uz potporu Grada Pule.

Uručena donacija Školi za odgoj i obrazovanje od strane Dječjeg gradskog vijeća

Danas je u Školi za odgoj i obrazovanje Pula uručena donacija u obliku hrane za terapijskog psa Cezara koji boravi u istoj školi u sklopu programa „Uključivanje terapijskog psa u odgojno-obrazovne procese kod djece s teškoćama u razvoju“. Svoju podršku ovoj hvalevrijednoj inicijativi izrazili su zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, predstavnik tvrtke Pet-team d.o.o. Emanuel Krstulović te članovi Dječjeg gradskog vijeća na čelu s njihovom voditeljicom Ileanom Zahtila Blašković.

U ime učenika i djelatnika Škole za odgoj i obrazovanje ravnateljica Gordana Hosni Hrvatin zahvalila se prisutnima na donaciji te je istaknula kako su djeca djeci najvažnija i najveća podrška. Također je prenijela želju njezinih učenika da i oni sudjeluju na disko matineji u sklopu sljedeće humanitarne čajanke.

Zamjenica gradonačelnika kazala je da je prilikom osnivanja Dječjeg gradskog vijeća jedan od ciljeva bio uspostava suradnje na projektima sličnim ovome te je navela kako joj je iznimno drago što se djeca rado odazovu i pomažu svojim vršnjacima.

Na Drugoj humanitarnoj čajanci učenika sedmih i osmih razreda održanoj na inicijativu članova Dječjeg gradskog vijeća grada Pule prikupljeno je 1880,00 kuna što je bilo dostatno za kupnju hrane i vitamina za psa za skoro cijelu godinu. U ime vijeća prisutnima se obratila Tia Lena Hinić koja je kazala kako joj je drago što su prikupljena sredstva donirana upravo ovoj školi.

Katarina Jurić nova pulska dječja gradonačelnica

Danas je prigodno, povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta, održan izbor drugog po redu pulskog dječjeg gradonačelnika kojeg su birali članova Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule. Nova pulska gradonačelnica je Katarina Jurić, učenica osmog razreda OŠ Šijana, a dok je za zamjenika izabran Niko Vujić također učenik osmog razreda OŠ Centar.

Izboru su nazočili zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Ileana Zahtila Blašković te dosadašnji dječji gradonačelnik Mario Tomašić.

Elena Puh Belci uvodno je pohvalila prethodni saziv koji je kako je kazala inicirao veliki broj aktivnosti i započeo razne projekte te za svoj trud dobio i brojne nagrade. „Vjerujem kako će novi saziv biti još bolji, a mi se veselimo njihovom uključivanju u projekte koji slijede“ kazala je Puh Belci te je nadodala kako je participacija djece kroz Dječje gradsko vijeće vrlo bitna gradskoj upravi, jer omogućava mladima da se izraze i daju mišljenje o problematici koja se na njih odnosi.

Voditeljica Dječjeg gradskog vijeća kazala je kako Dječje vijeće broji 20 članova, po dva iz svake pulske osnovne škole. Nadodala je kako se članovi Dječjeg gradskog vijeća sastaju minimalnu dva puta mjesečno gdje kroz neformalne razgovore dolaze do tema koje su od velikog značaja za njihovu generaciju, a Grad osluškuje njihove potrebe te ih nastoji kroz razne projekte i realizirati. Osvrnula se i nekoliko važnih projekata koje su realizirali, među kojima su se našli oni nešto značajniji poput uređenja pulskih parkova, humanitarnih čajanki te raznih susreta na državnoj razini.

Nakon što je većinskim glasovima izabrana, Katarina Jurić obratila se riječima „ispred mene je sada veliki izazov i nadam se da ću biti dostojanstvena nasljednica Marija, našeg prvog dječjeg gradonačelnika“. S njom se složio i njezin zamjenik Niko te je nadodao kako će nastojati aktivirati se na još više projekata. Nakon što je čestitao svojoj nasljednici dosadašnji dječji gradonačelnik zaključno je kazao kako mu je ovo bilo jako lijepo iskustvo koje će zauvijek pamtiti.  

Članovi Dječjeg gradskog vijeća prikupljaju sredstva za Dnevni centar

Na Humanitarnoj čajanci Dječjeg gradskog vijeća u disco klubu Uljanik ovog se vikenda okupilo preko 340 učenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola, a tom su prigodom prikupili 1.735,00 kuna, koje će biti donirane Dnevnom centru za rehabilitaciju Pula za nabavku opreme za novi prostor.

Čajanka je organizirana uz potporu Društva naša djeca Pula, a članovi Dječjeg gradskog vijeća poslali su i pismo s kojim se uključuju u akciju Hrvatske radio televizije „Božićne želje 2014.“ Hrvatska radio-televizija akciju je pokrenula u suradnji sa Savezom DND-a Hrvatske, a pristigle Božićne želje će se emitirati u sklopu emisije Dobro jutro Hrvatska.

Sadržaj pisma koje su članovi Dječjeg gradskog vijeća sami napisali, u nadi da će njihova Božićna želja uči u uži izbor i biti ispunjena, prenosimo u cijelosti: „Naša jedina Božićna želja ove godine je pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Mi djeca, željeli bismo pomoći svojim vršnjacima i drugoj djeci iz Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula.

Čuli smo da je ono što bi njih najviše razveselilo je bazen s lopticama u kojem bi se mogli igrati i vježbati. Dnevni centar za rehabilitaciji nedavno se preselilo u novi prostor koji nije još potpuno opremljen pa bismo im na ovaj način željeli pružiti ruku pomoći i razveseliti božićne dane. Djeca rođena sa cerebralnom paralizom, autizmom i sličnim poteškoćama žele uživati u igri i veselju poput svojih vršnjaka i barem na trenutke zaboraviti sve poteškoće s kojima se susreću.

Jednako su zaigrani kao druga djeca, iako se sa svojim prijateljima druže samo uz nadzor roditelja, asistenata ili terapeuta. Ipak, njihov nesalomljiv duh zahvaljujući kojem cijene svaki trenutak te pozitivan stav s kojim pristupaju životu, potaknuo je i nas da nađemo ono pozitivno u svojim životima i upravo stoga smo im poželjeli pomoći i u ove blagdanske dane opremiti bar jedan dio njihovih prostorija.

Nadamo se da se slažete s nama i da ćete nam pomoći u ostvarenju naše jedine želje i omogućiti im ljepši i sretniji život.“

Uručena donacija Dječjeg gradskog vijeća Dnevnom centru Veruda

Predstavnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule danas su Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula uručili ormarić s ključićem i tri kamere prijeko potrebne za rad Dnevnog centra.  Donacija vrijedna gotovo 5 tisuća kuna prikupljena je na posljednje tri održane Humanitarne čajanke koje su organizirane na inicijativu članova Dječjeg gradskog vijeća grada Pule, a u organizaciji Društva Naša djeca Pula i uz potporu Grada Pule.  „Dječja participacija vrlo je važna za Grad Pulu a kroz aktivnosti Dječjeg gradskog vijeća ostvaruju se višestruki ciljevi. U gradu nema takvih ni sličnih sadržaja za učenike 7. i 8. razreda na kojima mladi imaju priliku dobro se zabaviti a ujedno se i dodatno osvijestiti da potrebitima mogu pomoći. S druge strane donacija ima veliki značaj za institucije koje na taj način podižu kvalitetu svoga rada.“ zaključila je Puh Belci.

Ravnateljica Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Loretta Morosin pojasnila je kako će donirane kamere biti iskorištene u radu stručnih djelatnika prvenstveno za procjene nakon čega će se objektivnije moći vidjeti kolike su poteškoće kod djeteta. „ Na taj način ćemo na najbolji način dati upute roditeljima i nakon određenog vremena i tretmana ponovit će se snimanje i vidjeti rezultati koji su se postigli u određenom  vremenu.“ kazala je Morosin. Ormarić s ključićem pak smješten je u sobu dječice predškolskog odgoja i obrazovanja koji je bio nužan radi arhiviranja dokumentacije i drugih stvari koje ne smiju biti na dohvat djece budući bi to moglo biti opasno za njihovo zdravlje.

Katrina Jurić dječja gradonačelnica grada Pule iskazala je zadovoljstvo što mladi prepoznaju potrebe u društvu i žele pomoći. „Oni su dio naše zajednice i na njih moramo paziti i pomagati im.“ kazala je Jurić uvjerena kako će se suradnja s Dnevnim centrom uspješno nastaviti i ubuduće. Uz Katarinu od mlađih snaga donaciji su prisustvovali zamjenik dječje pulske gradonačelnice Niko Vujić i članica Dječjeg gradskog vijeća Pule Sara Scoria uz vodstvo Ileane Zahtile Blašković ispred Društva naša djeca, ujedno i voditeljice Dječjeg gradskog vijeća te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

Podsjetimo, Humanitarne čajanke održavaju se od ožujka prošle godine u disco klubu Uljanik za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole uz simboličan ulaz od 5 kuna. Uz bogat plesni i glazbeni program do sada je održano ukupno 6 humanitarnih čajanki, a za današnju donaciju sredstva su osigurana od posljednje tri čajanke. Inače, prikupljena sredstva od prve humanitarne čajanke usmjerena su za kupnju knjiga, ekskurziju i druge neophodne stvari za učenike čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja. Drugom čajankom osigurala su se sredstava   za hranu za terapijskog psa koji pomaže socijalizaciji djece s posebnim potrebama u Školi za odgoj i obrazovanje u sklopu programa „Uključivanje terapijskog psa u odgojno-obrazovne procese kod djece s teškoćama u razvoju“, dok je treća čajanka bila usmjerena prema Udruzi djece i mladih oštećena sluha (UDMOSI) za podmirenje troškova predstave Pinokio koja je izvedena uoči Dječjeg tjedna. Posebnost predstave je upravo u njenoj izvedbi na znakovnom jeziku. Predstavu su, osim članova UDMOSI-a,  gledali i članovi Dječjeg gradskog vijeća te se na taj način još jednom pokazalo da među djecom vladaju vrijednosti jednakosti i poštivanja bez obzira na razlike.

Na čajankama točenje alkohola strogo  je zabranjeno kao i pušenje čime se mladima šalje poruka o važnosti zdravog načina života.

7. Humanitarna čajanka za Udrugu cerebralne paralize Istarske županije

Protekle je subote preko 280 učenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola sudjelovalo na sedmoj po redu Humanitarnoj čajanci koja se u disco klubu Uljanik održala na inicijativu članova Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule. U sklopu ove Humanitarne čajanke prikupljen je iznos od 2.800,00 kuna koji će biti doniran Udruzi cerebralne paralize Istarske županije za nabavku materijala za likovnu radionicu koju korisnici pohode.

Potporu ovom humanitarnom događaju ispred Grada Pule izrazila je pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović koja se ovom prilikom zahvalila svim školarcima, članovima Dječjeg gradskog vijeća te Ileani Zahtila Blašković ispred Društva „Naša djeca“ na uloženom trudu i angažmanu oko organizacije čajanke.

Ulaz na čajanku bio je moguć isključivo na temelju popisa učenika kojega su dostavile škole, a za dobru zabavu pobrinuli su se AB original. 

Lara Kapeloto nova dječja gradonačelnica Pule

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta, u prostorijama Komunalne palače održan je izbor novog pulskog dječjeg gradonačelnika od strane 20 članova Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule. Nova pulska dječja gradonačelnica Pule je učenica osmog razreda osnovne škole Šijana Lara Kapeloto, a za njezinu zamjenicu izabrana je Emili Dragaš, također iz škole Šijana.

Srdačnu dobrodošlicu prisutnima zaželjela je zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci koja je kazala kako je za Grad koji ponosno nosi titulu Grada prijatelja djece bitna dječja participacija, građanski odgoj i demokracija. „Vama je pripala čast da predstavljate svoje vršnjake i svu djecu grada Pule, da zastupate njihova mišljenja te dajete prijedloge o temama koje su od vašeg interesa kako bismo zajedničkim snagama dodatno poboljšali položaj djece u našem gradu“, istaknula je Puh Bleci. Također, čestitala je novoizabranom sazivu Dječjeg gradskog vijeća pritom kazavši kako su njihovi prethodnici postavili dobre temelje i izgradili pravi put, a na novom sazivu je da ga nastavi slijediti.

Voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Ileana Zahtila Blašković istaknula je kako je riječ o četvrtom sazivu Dječjeg gradskog vijeća koje djeluje od 2012. godine te trećem po redu izboru dječjeg gradonačelnika. Također, iskoristila je priliku da se zahvali zamjenici gradonačelnika Pule na sudjelovanju i aktivnoj podršci radu Dječjeg gradskog vijeća. „Posebno sam ponosna na projekte iz prethodnih saziva kojih su daleko prepoznati i u velikoj mjeri nagrađivani“, istaknula je Zahtila Blašković te je nadodala kako će i novi saziv nastaviti provoditi projekte i aktivnosti koji zagovaraju jednakost među svom djecom.

Nakon što se nova dječja gradonačelnica Lara Kapeloto zahvalila na iskazanom povjerenju dosadašnja dječja gradonačelnica Katarina Jurić nasljednici je zaželjela puno sreće i uspjeha u radu.

Novoizabrana dječja gradonačelnica ovom je prigodom zamjenici gradonačelnika Pule uručila zahtjev za podršku novom projektu „Pulska igrališta i parkovi – pravo na igru za sve!“, osmišljenom i pokrenutom na inicijativu članova Dječjeg gradskog vijeća, a koji će se realizirati u partnerstvu s Gradom. Riječ je o projektu putem kojeg se želi približiti gradske parkove djeci sa posebnim potrebama  na način da se u parkove integrira jedna ili dvije sprave namijenjene djeci s posebnim potrebama. Nastavak je to projekta iz 2013. „Pulska igrališta i parkovi – naši prostori druženja i igre“ za kojega je pulsko Dječje gradsko vijeće osvojilo priznaje na državnoj razini. Za kraj, Puh Bleci pohvalila je inicijativu kazavši kako će ovo biti dodatna motivacija svima da poduzmu konkretne aktivnosti koje će poboljšati kvalitetu života djece s posebnim potrebama u našemu gradu.

U kinu Valli prikazan film „Živim život bez nasilja“

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je u kinu Valli prikazan igrano-dokumentarni film „Živim život bez nasilja“, nastao u sklopu istoimenog nacionalnog preventivnog projekta. Prikazivanju su nazočili zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, ujedno i predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi te načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar.

Projekt već pet godina zaredom zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima te cjelokupnoj zajednici, sve s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti nasilja.

„Svjesni smo da je nasilje vrlo prisutno u društvu te bismo zajednički trebali djelovati u cilju suzbijanja svih oblika nasilnog ponašanja“, naglasila je zamjenica gradonačelnika, istaknuvši da su prevencija i partnerstvo ključne riječi u borbi protiv nasilja. Kao predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, Puh Belci je predstavila aktivnosti Dječjeg gradskog vijeća Pule, odnosno njihov projekt „Pulska igrališta i parkovi – naši prostori druženja i igre“, koji je proglašen najboljim projektom Dječjih gradskih vijeća Hrvatske. „Djeca su u sklopu projekta osmislila i izradila promidžbene video spotove u kojima na zanimljiv i edukativan način prikazuju problematiku devastacije igrališta i parkova u Puli“, pojasnila je Puh Belci. Upravo su za taj projekt Dragutin Cestar i Elena Puh Belci članovima Dječjeg gradskog vijeća uručili danas priznanje za izuzetno zalaganje u promicanju kulture nenasilja.

 „Projekt se provodi kroz tri komponente: interaktivna radionica, umjetničko edukativni program i interaktivna parlaonica. Pomoću njih se djeci i mladima nastoji ukazati kako nasilno ponašanje nije prihvatljivo te da se opća javnost treba boriti protiv svih oblika nasilja“, istaknuo je načelnik Policijske uprave istarske, osvrnuvši se na istoimeni film koji na slikovit način prikazuje pregled aktivnosti tijekom petogodišnje provedbe projekta. „Film je posvećen Miroslavu Tunjiću, sedamnaestogodišnjaku koji je preminuo od ozljeda koje su mu nanijela dvojica mladića. Iz tog razloga  pozivamo javnost na odabir pozitivnih životnih vrijednosti, poput tolerancije, nediskriminacije i nenasilja“, istaknuo je Cestar. Ovom prigodom, osvrnuo se  i na statističke pokazatelje nasilja nad ženama, kazavši kako nasilje u obitelji nema svoju dob, zanimanje ili stupanj obrazovanja te je pozvao sve žrtve nasilja da  policiji prijave svaki oblik nasilja.

Viviana Benussi izrazila je podršku projektu u ime Istarske županije,predstavivši aktivnosti Istarske županije i Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koji se zalaže za promicanje i poticanje ravnopravnosti. „Istarska županija je četvrta županija u Hrvatskoj koja je potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca“, naglasila je Benussi. Također, istaknula je da je čak 17% ispitanica na uzorku od 300 000 žena izjavilo da je doživjelo neki oblik nasilja tijekom života, no od navedenih žena koje su pretrpjele nasilje, vrlo je zabrinjavajuće to da čak njih 95% nisu imale hrabrosti prijaviti nasilje.Svoj doprinos stvaranju nenasilnog društva dali su i učenici Osnovne škole Kaštanjer, koji su dio UNICEF-ovog projekta „Stop nasilju u školama“, a koji su svojim nastupima obogatili današnji program u kinu Valli.

Otvoreno klizalište na Karolini

Danas je svoja vrata i službeno otvorilo pulsko klizalište koje je ove godine smješteno na Karolini. Otvorenju ovog, za brojne Puljane omiljenog blagdanskog okupljališta, nazočile su zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i dječja gradonačelnica Pule Lara Kapelto koja je stigla u pratnji članova Dječjeg gradskog vijeća.

"Ovo naše klizalište opisala bih kao mjesto susreta i pozitivnih vibracija " kazala je Puh Belci te je nadodala kako vjeruje da će klizalište postati prostor druženja svih ljubitelja klizanja u nadolazećim blagdanskim danima. Riječima zamjenice gradonačelnika pridružila se i Lara Kapeoloto koju je jako razveselila činjenica da će i Pula imati svoje klizalište.  

Nakon uvodnog obraćanja zamjenica gradonačelnika i dječja gradonačelnica simbolično su prerezale tortu te proglasile klizalište službeno otvorenim. Zabava se nastavila uz akustični duo The Blondes te DJ Keđa, a dok najmlađe posjetioce razveseliti Djed Mraz.

Svi zaljubljenici klizanja na ledu te oni koji će to tek postati moći će klizati od nedjelje do srijede u terminu od 9.00 do 22.00 sata te od četvrtka do subote od 9.00 do 24.00 sata. Cijena ulaznice u terminu od 9.00 do 16.00 sati iznosit će 10,00 kuna, a od 16.00 do 22.00/24.00 sata bit će 15,00 kuna, dok će najam klizaljka biti 5.00 kuna. Za posjetitelje klizališta u pripremi je zabavni program sa DJ-jem, živom glazbom, animatorima i učiteljima klizanja.

Klizalište će upotpunjavati ovaj blagdanski ugođaj Pule sve do 24. siječnja 2016. godine.

Osma humanitarna čajanka za projekt „Pulska igrališta i parkovi-pravo na igru za sve“

Na osmoj po redu Humanitarnoj čajanci, održanoj protekle subote u disco klubu Uljanik, sudjelovalo je gotovo 230 učenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola. Čajanku su posjetile zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i dječja gradonačelnica Lara Kapeloto u pratnji članova Dječjeg gradskog vijeća i njihove voditeljice Ileane Zahtila Blašković. Ovoga puta na čajanci je prikupljeno 2.273,00 kuna, a sredstva će biti usmjerena za nabavu novih sprava namijenjenih djeci s posebnim potrebama u sklopu projekta „Pulska igrališta i parkovi-pravo na igru za sve“. Riječ je o projektu putem kojeg se želi približiti gradske parkove djeci s posebnim potrebama, a koji je osmišljen i pokrenut na inicijativu članova Dječjeg gradskog vijeća.

Dječje gradsko vijeće i učenici umjetničke škole donirali slike dječjoj sobi

Članovi Dječjeg gradskog vijeća Grada Pula s voditeljicom Ileanom Zahtila Blašković te učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna danas su posjetili odjel kirurgije OB Pula kako bi donirali slike za novouređenu dječju sobu. Vesele slike oslikali su učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na inicijativu Dječjeg gradskog vijeća u sklopu projekta „Veseli boravak“.

Tom prigodom je dječja gradonačelnica Lara Kapeloto istaknula kako se nada da će uljepšana soba skratiti boravak djeci u bolnici, dok se ravnatelj Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Davor Kliman zahvalio Dječjem gradskom vijeću da su učenike škole sjetili i na taj ih način uključili u akciju.

Donaciju su primili glavna sestra Irina Pucić i voditelj Odjela opće i abdominalne kirurgije doktor Edo Matošević koji se zahvalio na donaciji kazavši: „Sada imamo pored uređenog odjela i reprezentativnu dječju sobu u kojoj će djeci biti puno ugodnije“.

Nova usluga grada Pule za sve građane - interaktivna vizualizacija gradskog proračuna.

Više

nema novosti u popisu.