Međunarodna suradnja

Grad Pula je tradicionalno otvoren, turistički orijentiran grad s razvijenom međunarodnom suradnjom čiji počeci sežu unazad 50-ak godina kada su ostvareni prvi kontakti s Gradom Grazom. Poslije prvog uspješnog uspostavljanja veza s inozemstvom, u razdoblju od 1970. do polovice 80-ih godina međugradske se pulske veze šire i potpisuju se povelje o bratimljenju s njemačkim gradom Trierom, austrijskim Grazom, talijanskom Imolom  i Veronom te Kranjem u Sloveniji, a u Hrvatskoj s Čabrom i Varaždinom.

Naši gradovi pobratimi i prijatelji iz Italije i Austrije tijekom Domovinskog rata među prvima prikupljaju humanitarnu pomoć za ratne stradalnike, prognanike i izbjeglice i nesebično pomažu u ublažavanju posljedica rata. Koncem 90-ih godina uz sveprisutne procese decentralizacije profiliraju se potrebe gradova za svakovrsnim oblicima suradnje. Čvrste prijateljske veze i stalni kontakti održavaju se danas, osim s već spomenutim gradovima pobratimima, i s glavnim gradom Austrije Bečom, mađarskim gradovima Segedinom, Pečuhom i Budaorsom, kao i s gradovima Sarajevom,  s makedonskim gradom Velesom, s ruskim gradom Novorossiyskom, i drugima. Godine 2005. započela je  suradnja s dva nova grada: japanskim Hekinanom, domaćinom Republike Hrvatske u vrijeme održavanja Svjetske izložbe EXPO 2005. i francuskim gradom Villefranche-de-Rouergue, u kojem je postavljen spomenik Hrvatima koji su stradali tijekom Drugog svjetskog rata.

Na zemljovidu prijateljstva najistaknutiji su gradovi susjednih europskih zemalja s kojima se zajednički provode kako programi interesnog povezivanja, u komunalnim djelatnostima, gospodarstvu, turizmu, tako i kulturni, obrazovni, sportski i programi razmjene namijenjeni djeci i mladima. Posljednjih su nekoliko godina upravo intenzivni kontakti i suradnja s gradovima pobratimima potaknuli uključenje Grada Pule u europske integracijske procese, odnosno prekogranične projekte Europske komisije.

Nova usluga grada Pule za sve građane - interaktivna vizualizacija gradskog proračuna.

Više

nema novosti u popisu.