EU info za građane

Europska unija nastala je iz suradnje 6 zemalja (Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg i Nizozemska) započete sredinom prošlog stoljeća i službeno je osnovana 1993. godine, a danas slovi kao najveća politička i trgovačka suradnja u Europi. Zasad broji 27 država članica, prostire se na više od 4 milijuna km2 i ima više od 502 milijuna stanovnika, no ciklusima proširenja stremi ka istinitom ujedinjavanju čitave Europe.

Ulazak naše države u ovu nadnacionalnu zajednicu predviđen je 1. srpnja 2013.

Članstvo nam donosi nekoliko bitnih i pozitivnih promjena: postajemo ravnopravni sudionici u najvećem svjetskom gospodarstvu, povećava se mobilnost ljudi tj. naši mladi zadobivaju jednake mogućnosti zaposlenja poput ostalih mladih europskih građana, tržište se otvara stranim ulaganjima, i što je najvažnije u ovom kontekstu, otvara se put ka iskorištavanju sredstava iz europskih strukturnih fondova koji će pomoći ravnomjernom razvoju hrvatskih regija, modernizaciji poljoprivrede i ribarstva, očuvanju okoliša, razvoju infrastrukture i kvalitetnijem obrazovanju.

Više o načinu funkcioniranja i ustroju Unije možete potražiti pod EU institucije, o programima pretpristupnih fondova i što se mijena priključenjem pod Programi, a informacije o otvorenim natječajima možete pronaći pod Natječaji.

EU Institucije Programi Otvoreni natječaji
Europska komisija IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) EnterEurope
Europski parlament Programi unije otvoreni Hrvatskoj Središnja agencija za finaciranje i ugovaranje
Vijeće EU Strukturni fondovi (nakon ulaska u EU) Ministarstvo regionalnog razvoja i Eu fondova RH
Europsko vijeće WBIF (Western Balkans Investment Framework)  

Nova usluga grada Pule za sve građane - interaktivna vizualizacija gradskog proračuna.

Više

nema novosti u popisu.